Coaching – Wat betekent coaching?

Coaching Den Haag

Coaching is een proces om mensen te helpen ontwikkelen wat gewoonlijk hun “innerlijke spel” wordt genoemd. Met andere woorden, het is een manier om mensen van hun huidige prestatieniveau naar een nieuw en hoger prestatieniveau te brengen. Coaching vereist de aanwezigheid van een uitstekende inter-persoonlijke relatie tussen coach en coachee en een oprecht verlangen van de coachee om de veranderingen te maken die hij voor zichzelf wil.

Er zijn in feite talrijke theorieën over wat coaching is en hoe het werkt, maar slechts weinige daarvan bieden echte praktische manieren voor mensen om de vaardigheid van het coachen te leren. Vandaag is het dus de moeite waard om enkele van de kernelementen te delen die ten grondslag liggen aan het proces van coaching.

Wat doet coaching?

Het coachingproces

Coaching heeft zowel korte- als langetermijngevolgen voor de cliënt en de coach. De coach werkt onvermijdelijk met een cliënt, die niet kan inspireren, aanmoedigen, uitdagen, perfectioneren of inspireren, tenzij hij of zij ook werkt aan het verbeteren van zijn of haar eigen persoonlijke eigenschappen. Op dat moment zou de coachee zeggen dat hij de coachingrelatie met de coach niet zo comfortabel had gevonden. Met dit in gedachten is het belangrijk in gedachten te houden dat de betrokkenheid van de coach, op zichzelf, een gezamenlijke onderneming is. Wanneer er een gezamenlijke beslissing is genomen, is de rol van de cliënt en de coach die van een “co-creatief partnerschap”. Dit “co-creatieve” aspect is belangrijk vanuit het standpunt van zowel de cliënt als de coach. Het wordt ook goed geïllustreerd door een recent artikel over mijn coachingspraktijk in het verschil tussen mentoring en coaching:

“Bij mentorschap bestaat de zorg dat de mentor op de een of andere manier een “ouder” wordt en de mentee opvoedt, omdat de mentor Problemen heeft (en vertrouwen in de coach wordt gezien als een probleem) en niet andersom. Dit is contraproductief. Bij coaching wordt de mentor gevraagd gewoon te luisteren in plaats van onstuimig te worden, geen vooroordelen te hebben, een open geest te houden en bemoedigend te zijn. Alle problemen en gevoelige zaken worden uit het hoofd van de coachee geplaatst voor overweging door de coach. Het is aan de coachee om te beslissen over wat van toepassing is en hoe veranderingen in het persoonlijk gedrag of in het bedrijf kunnen ontstaan om de situatie te verbeteren, d.w.z. een passende oplossing voor de coachee”.

Wat doet coaching?

Coaching helpt een cliënt zich bewust te worden van en te handelen naar zijn of haar huidige situatie zoals die op dit moment is. In plaats van een oud patroon van negatief gedrag te volgen, zal coaching u helpen uw persoonlijke effectiviteit te vergroten, op een manier die u meer bevredigend en motiverend vindt dan het zien van weinig positieve verandering. De uitkomsten voor u van een coaching interventie kunnen heel anders zijn dan u dacht dat het zou zijn!

Hoe ziet coaching eruit?

Coaching is erop gericht cliënten te helpen hun eigen antwoorden te onderzoeken en te vinden. De cliënt raadpleegt zichzelf. Hij of zij alleen komt met de oplossingen voor zijn of haar huidige problemen. Dit vermogen om zijn of haar eigen problemen op te lossen is de bron van de moed, de vastberadenheid en de energie die nodig zijn om effectief en impactvol met een cliënt te werken.

Het helpt ook om de huidige realiteit van de situatie van de cliënt te zien zonder verblind te worden door een verlangen naar perfectie. De cliënt blijft vrij om zijn of haar unieke uitdagende situatie in te brengen in zijn of haar coachingsessies, waar en wanneer dan ook.

Soms hebben cliënten het gevoel dat coaching een dictatoriale stijl hanteert, maar in werkelijkheid is een coachingssessie altijd een stijl van discussie. Wanneer cliënten eraan gewend raken dat zij door hun coach op een minder oordelende manier worden aangemoedigd, gaan zij dit vaak zien als de meest effectieve stijl van de coach.

Dus, hoe bepaal je wat voor soort coaching stijl het beste werkt voor jou?

In een positieve, gezonde en inspirerende sfeer zijn coachingsessies open en eerlijk, vriendelijk, vaak luchtig en soms een beetje acinerend. De coach moet bedreven zijn in het creëren van een verstandhouding in elke coachingsituatie, anders is zijn of haar perspectief op de situatie van de cliënt voorgeprogrammeerd.

Zodra de coachingstijl is bepaald, is het belangrijk te onthouden dat het coachingproces over de cliënt gaat, niet over de coach. Dus, de cliënt kan een optie voorgelegd krijgen die voor hem of haar zou werken, maar evengoed zou de coach een andere oplossing vinden die het beste voor hem/haar zou werken.

Wat zou coaching voor jou moeten doen?

Het proces van coaching gaat over het ondersteunen van u om meer levendigheid in uw leven en activiteiten te brengen. Het gaat erom u te helpen vooruit te komen, vooruitgang te boeken, veranderingen ten goede door te voeren, effectiever te zijn en meer voldoening en voldoening te vinden. U wordt niet “hard-wired” door uw genen of zelfs ontwikkeld tijdens uw jeugdervaringen en “op uw plaats gezet”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *