Hoe burn-out te overwinnen

Burn out Utrecht

Hoe een burnout te ontwikkelen

Als je het gevoel hebt dat je een aantal problemen hebt, misschien zelfs steeds weer dezelfde problemen, dan kun je een burn-out krijgen. Het is normaal om je gestrest te voelen na elke verandering, maar als het je constante manier van zijn wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk onvoldaan en beschik je niet over de nodige vaardigheden om met de stress om te gaan.

Burn-out overkomt veel mensen en je kunt burn-out raken als je het gevoel hebt dat je geen andere keus hebt dan maar door te gaan, zonder dat je het merkt. Dit is wanneer je onder enorme stress staat en je geen idee hebt hoe je hiermee om moet gaan. Je kunt het gevoel hebben dat het geen zin heeft om er iets aan te doen, omdat je baan misschien gewoon doorgaat totdat je zelf vertrekt. Misschien maakt u zich in die tijd zorgen over geld. De vraag is hoe je jezelf uit een burn-out haalt.

Wat gebeurt er emotioneel bij burn-out

Een burnout is een tijdelijk gebrek aan emotionele lading. De symptomen van een burnout houden het lichaam en de geest bezig, waardoor de persoon erg moe wordt. De emotionele symptomen zijn verlies van energie, emotionele uitputting, en emotionele degeneratie. Concentratieproblemen en een onvermogen om zich op iets te concentreren. Lichamelijke symptomen die vaak worden vertoond zijn spierspanning, veranderingen van eetlust, of zich opgewonden of depressief voelen. Gevoelens van somberheid of hopeloosheid komen vaak voor. Meestal liggen huwelijksproblemen aan de basis van het probleem. Meestal heeft de persoon normaal gesproken de hoop op een betere toekomst uit het oog verloren.

Burn-out kan je het gevoel geven dat je niet langer een normaal deel van de wereld bent. De focus van je leven ligt meestal op alle dingen die verkeerd zijn. Je voelt je ‘andermans vergif’. Je voelt je volledig neerslachtig en hopeloos. Je begint je af te zonderen van anderen. Je voelt je hulpeloos en wordt gedreven door een gevoel van hopeloosheid en verlies … niemand anders die zich bewust is van je emotionele problemen. Je kunt ruzie krijgen met iedereen die probeert vat te krijgen op een van deze gevoelens.

De sleutel tot burn-out

De enige sleutel tot burn-out is een ‘geen vandaag’ houding. Dit betekent dat je een ‘geen excuses’ houding hebt. Laten we zeggen dat je op je werk op dit moment. Als je er geen excuses voor verzint, kun je er iets aan doen, zoals een andere baan zoeken, of weggaan en een andere baan zoeken. Er is altijd wel iemand anders op zoek naar jou.

Zoek vervolgens uit wat uw exacte persoonlijke motivatie is. Als je die eenmaal hebt, kun je andere mensen aantrekken die ook zo’n drive hebben, die zich hierdoor zullen laten inspireren, samen met het idee van jouw brandend verlangen om te slagen.

Wanneer je jezelf toestaat om uit je huidige staat van burn-out te ‘stijgen’, zul je je energiek en opgewonden voelen door jezelf en je werkplek. Het werk zelf zal inspirerend aanvoelen, de klanten zullen zich geïnspireerd voelen, en de omgeving zal aanvoelen als vruchtbare grond voor jou om te groeien en bloeien.

Iedereen om je heen, op het werk of thuis, zal de golf van enthousiasme voelen die het voor je leven en voor je werk kan creëren, en zal door jou geïnspireerd worden. Het vermogen van angst om je te helpen een situatie van burn-out te overwinnen is nu net zo groot als in het verre verleden.

De analogie met de relatie tussen werkplek, en stress, is zo troostend om te overwegen wanneer je van de ‘my way renogy’ valt. Maar de ‘rekwisieten’ van een burn-out zijn veel beter en veel langduriger. Ik kan je verzekeren dat een gezonde burn-out je een opwindend vacuüm in je ruggengraat bezorgt, plus het maakt je knieën dik als die van opa. Wat wil je nou, een kant-en-klaar slachtoffer worden met dat vette, gevoelloze, pijnlijke, rondschoppende gevoel. Neem het teef toch…

Lees meer

Coach

Wandel coach

Leave a Reply

Your email address will not be published.