Hoe makkelijker te ademen met spirometrie: Een gids voor patiënten

Spirometrie
 

Spirometrie is een meettechniek om de longfunctie te beoordelen. Hierbij wordt in en uit een mondstuk of buis geademd terwijl sensoren registreren hoeveel lucht u uitademt. Een spirometer automatiseert het proces, waardoor het voor patiënten gemakkelijker wordt om het thuis zelf uit te voeren. Het belang van een goede ademhaling wordt al eeuwen erkend, maar veel mensen hebben er nog steeds moeite mee. Daarom zijn er zoveel hulpmiddelen beschikbaar om het makkelijker te maken. Lees verder voor meer informatie over hoe spirometrie u kan helpen gemakkelijker te ademen, van evaluatieopties tot de beste praktijken om deze test nauwkeurig uit te voeren.

Wat is spirometrie?

Spirometrie is de techniek waarbij de longfunctie wordt gemeten met behulp van een spirometer. Het woord "spirometer" komt van het Griekse woord voor "prop" omdat het apparaat bedoeld is om "de kracht van de longen te testen door de hoeveelheid uitgeademde lucht te vergelijken met de ingeademde lucht". Met andere woorden, het is een indirecte meting van de longfunctie die wordt afgeleid van de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt. Dit gebeurt door twee factoren te meten: hoe ver de lucht door het longweefsel reist en hoe snel de lucht door het longweefsel wordt geperst.

De spirometer meet een aantal zaken waaruit de longfunctie bestaat. De meest geanalyseerde spirometrische test is de Forced Expiratory Volume in 1 Second (FEV1) test. Naast het meten van de longfunctie wordt de FEV1 gebruikt om de gezondheid van de longen te meten, omdat hij ook aangeeft hoeveel lucht er in de bronchiën wordt uitgewisseld.

Spirometrie is een essentieel instrument om de ademhaling te evalueren.

Spirometrie helpt artsen de longcapaciteit van hun patiënten te beoordelen om te bepalen of de longen gezond genoeg zijn om veilig te sporten en actieve leden van de samenleving te zijn. Spirometrie helpt artsen ook te beoordelen of patiënten ademhalingsproblemen hebben, zoals astma of COPD. Bovendien kan de longcapaciteit inzicht geven in iemands fitnessniveau door artsen te laten weten hoeveel beweging een patiënt kan doen om zijn gezondheid te verbeteren.

Hoe spirometrie uit te voeren: Evaluatie mogelijkheden en stappen

Spirometrie is een techniek waarbij u in en uit het mondstuk van een spirometer ademt terwijl sensoren registreren hoeveel lucht u uitademt. Tijdens de test vullen de longen zich met lucht zodat de sensor kan meten hoeveel er wordt uitgeademd. Artsen voeren spirometrie uit door de longfunctie te testen, wat een indirecte meting van de longcapaciteit is. U voert deze test uit door in een spirometer te ademen terwijl deze registreert hoeveel lucht u uitademt en hoeveel lucht u inademt. De sensortechnologie die bij spirometrie wordt gebruikt, biedt verschillende voordelen ten opzichte van de oudere techniek van een longfunctietest, zoals de spirometer.

De spirometer registreert de luchtstroom en het volume, terwijl het apparaat de longcapaciteit en andere longfuncties berekent. De voordelen van spirometrie zijn de mogelijkheid om de test thuis uit te voeren en de nauwkeurigheid van de metingen.

Slotwoorden

Hoewel spirometrie een eenvoudige test is, kan hij voor sommige mensen moeilijk uit te voeren zijn. Als u denkt dat u meer hulp nodig heeft of dat de test te moeilijk voor u is, kunt u overwegen om naar een ademhalingstherapeut te gaan. Een ademhalingstherapeut kan u helpen bij de test door met u mee te ademen, te demonstreren hoe u op de juiste manier ademhaalt en eventuele vragen te beantwoorden. Een ademhalingstherapeut kan ook de conditie van uw longen controleren en u helpen een oefenprogramma te ontwikkelen dat het beste bij uw longcapaciteit past.

De spirometrietest moet worden uitgevoerd in een schone omgeving met alle apparatuur en materialen die u nodig hebt om de test uit te voeren. Ideaal is een rustige plek waar u ongestoord kunt zijn. U moet ook over alle nodige materialen voor de test beschikken en klaar zijn om onmiddellijk met de test te beginnen.

Wanneer u astma, COPD of een andere longziekte heeft, kan de lucht die u inademt meer onzuiverheden bevatten dan de lucht die u uitademt. Dit kan de longcapaciteit verminderen, waardoor u moeilijk kunt ademen.

Tijdens een spirometrietest vullen uw longen zich met lucht en meet de sensor hoeveel lucht u hebt uitgeademd. Dit wordt FEV1 genoemd. Uw longcapaciteit is het volume lucht dat u in één seconde kunt uitademen. Als dit getal minder is dan 70% van normaal, heeft u mogelijk een longziekte.

U kunt ook een spirometrietest doen als u zich zorgen maakt over de werking van uw longen of als bij u een ernstige longziekte is vastgesteld. Als u ouder bent dan 65 jaar, moet u ten minste om de twee jaar een longcapaciteitstest ondergaan.

Ook als u geen longziekte heeft of zich geen zorgen maakt over de longcapaciteit, is het verstandig om eens in de twee jaar een longtest te doen. De reden hiervoor is dat de longfunctie afneemt met de leeftijd, en u misschien een idee wilt krijgen van hoe goed uw longen het nu doen.

Spirometrie is een veel gebruikte test in veel klinische instellingen, van eerstelijnszorg tot longrevalidatie. Deze instellingen gebruiken spirometrie om te bepalen hoe gezond de longen van een patiënt zijn.

Als bij u een longziekte is vastgesteld, zal uw arts waarschijnlijk een spirometrietest uitvoeren om uw longcapaciteit te bepalen. Als bij u geen longziekte is vastgesteld, maar u zich zorgen maakt over uw longfunctie, kunt u overwegen een spirometrietest te laten doen.

U kunt ook een spirometrietest doen als u zich zorgen maakt over hoe goed uw longen functioneren of als bij u een ernstige longziekte is vastgesteld. Als u ouder bent dan 65 jaar, moet u minstens om de twee jaar een longcapaciteitstest laten doen.

Ook als u geen longziekte heeft of zich geen zorgen maakt over de longcapaciteit, is het verstandig om eens in de twee jaar een longtest te doen. De reden hiervoor is dat de longfunctie afneemt met de leeftijd, en u misschien een idee wilt krijgen van hoe goed uw longen het nu doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *